Kuvatietokanta TaiK
Teos: Maanmittauksen harjoittelua takymetrillä Creative Commons License


Alkuperäisteos
Tekijä
Opettaja / ohjaaja
Teoksen nimi Maanmittauksen harjoittelua takymetrillä
Opinnäytetyön nimi
Kokoelman nimi Lahjoituskokoelmat
Teknillinen korkeakoulu
Kuvailu Vuosisadan puolivälissä maanmittaus kuului suomalaisen tieteen huippualoihin. Geodesian tekniset edellytykset parantuivat radikaalisti 1900-luvun jälkipuolella, mikä heijastui suoraan alan tutkimukseen. 1970-luvulla – tietotekniikan alkaessa mullistaa maanmittaustieteitä – mittaus- ja laskentatoimien automaation tutkimus lisääntyi, ja geoinformatiikka alkoi vähitellen kehittyä omaksi tutkimusalakseen.
Vuonna 1978 otettiin askel kohti täysautomaatiota. Tuolloin kenttäkäyttöön otetun elektronisen reduktiotakymetrin avulla mittatieto (kulmat, etäisyydet ja koordinaatit) voitiin siirtää suoraa
tietokoneelle.
Takymetri on maanmittauksessa käytettävä mittalaite, jolla mitataan säteittäisesti eli polaarisesti pisteiden sijainteja kojeeseen nähden. Laite toimii säteittäisessä koordinaatistossa, mutta erilaisten ohjelmien avulla mittaustiedosta saadaan laskettua pisteille sijainnit suorakulmaisissa koordinaatistoissa.
Termi takymetri (saks. Tachymeter, engl. tacheometer, tachymeter, total station) juontaa kreikan kielen sanoista taky ja meter, jotka yhdessä tarkoittavat nopeaa mittausta.
Nykyään etäisyysmittari on kokonaan sulautettu osaksi koneistoa ja se mittaa lasersäteellä kaukoputken objektiivin läpi matkan siihen, mihin kaukoputkella tähdätään. Takymetrin mallista riippuen tähdättävänä on joko säteen palauttava heijastinprisma tai mikä tahansa valoa heijastava siinä määrin sileä pinta, että matka on heijastuneen säteen kulkuajasta pääteltävissä.
Takymetri on perusajatukseltaan kulmien ja etäisyyden mittauskoje, mutta nykyään siinä on oleellisena osana tietokone, joka mahdollistaa erittäin monipuoliset mittaukset. Kartoitettavalle tai maastoon merkittävälle pisteelle mitataan vinoetäisyys sekä vaaka- ja pystykulmat kojeeseen nähden.
Takymetri on kartoituksen ja rakennusmittauksen yleistyökalu. Sen kanssa kilpailee lähinnä satelliittipaikannustekniikka. Satelliittipaikannus ei kuitenkaan kelpaa takymetrimittausten tilalle muutamissa tapauksissa.
Kuvassa valmistellaan takymetrimittausta. Kuva on arviolta 1980 - 1990-luvuilta.
Teostyyppi
Värivalokuva
Ajoitus
Kuvausaika / valmistusaika (VVVV-KK-PP)
Aika-arvio
Tekniikka
Tekniikka / omat termit
Materiaali
Materiaali / omat termit
Säilyttävä laitos Aalto-yliopiston arkisto
Arkistotunnus TKKKA:DIG:297
w_http://www.profium.com/taikarchivedobject/D3392264-868B-FE43-604B-389426385F26
Tekijänoikeus ja käyttöoikeudet
Creative Commons - Nimeä 4.0
Lähde
Aihe
Henkilö
Paikka
mittauslaitteet
teknilliset korkeakoulut
maanmittaus
kartoitus
kamerat
Aiheluokka
Kuvatoisinnot
Tekijä
Kuvan nimi
Kuvatyyppi
Arkistotunnus
i_http://www.taik.com/kuvatietokanta/content/digitalContent/primary/20180801/15351057822610.tif
Tiedoston nimi mmitt.tif
Tiedoston koko 8422 kB
Kuvan koko
Leveys
Korkeus
Resoluutio 300 dpi
Bittisyvyys 8 8 8
image/tiff
Ajoitus
Kuvausaika / valmistusaika (VVVV-KK-PP)
Aika-arvio